Ontwerpen op Maat
De ontwerpopdracht begon met een film genaamd 'The Zero Theorum'. Een vage film die over technologie en de toekomst gaat. Naar aanleiding van deze film heb ik 2 collage's gemaakt en vervolgens vertaald in een conceptobject. Dit conceptobject heeft de leidraad gevormd voor mijn schetsmaquettes voor een hotelsuite. Vele schetsmaquettes later kwam ik tot een voorlopig ontwerp, welke ik op papier en op de computer verder heb uitgewerkt.

De hotelsuite staat in het plaatsje Callantsoog in Noord-Holland op de grens tussen dorp en kust. Deze plek heb ik als kind zijnde veel bezocht en biedt alle mogelijkheden om optimaal tot rust te komen en van de natuur te genieten. Dit gegeven heb ik meegenomen in mijn ontwerp. Het exterieur lijkt een contrast te vormen met de omgeving door het robuuste en duistere zwarthout, maar het tegendeel is waar. De natuur kan ook ruig zijn, en vooral bij de kust. Harde wind, hoge golven of juist een storm zijn verschijnselen die voorkomen aan de kust. In dit opzicht weerspiegeld het zwarthout de ruige natuur, terwijl de rustige natuur in het interieur tot uiting komt.

Na aankomst over een pad van verweerd hout bevindt de ingang zich om de hoek in de vorm van een schuifpui. Het interieur ligt 50 cm hoger dan waardoor het naar buiten is verlengd als terras, wat tevens overkapt is. De schuifpui is volledig op te zetten waardoor de grens tussen binnen en buiten wordt vervaagd. Bij binnenkomst zie je gelijk de eyecatcher, namelijk een decoratief element gerelateerd aan de zee en het Zwanenwater. Het is een object van visnetten en heideplantjes. Achter deze muur bevinden zich de sanitaire voorzieningen. Aan de rechterzijde bevind zich het maatmeubel. Dit is een zelfontworpen kast die opbergmogelijkheden biedt, een minibar en een opgeborgen radio bevat. Aan de achterzijde van de hotelsuite bevindt zich het bed, welke toegankelijk is via een trap.

Het uitgangspunt om de natuur de hoofdrol te laten spelen heb ik vertaald in een rustig interieur met minimale afleiding. Natuurlijke materialen en kleuren spelen de hoofdrol, waarbij alleen het hoognodige aanwezig is in de hotelsuite.
3 april 2018
Kunst & Cultuur
De module Kunst & Cultuur is een aanvulling op de module Effecten van het Verleden. Hierin staat de moderne kunst centraal, en gaat de module verder waar de module Effecten van het Verleden geëindigd is. Ik ben aan de hand van onder andere de volgende opdrachten op zoek naar verschillende manier om jezelf te uiten met kleuren, vormen, materialen, licht en ruimte:

Rust en Beweging: door veel te schetsen ben ik op zoek gegaan naar wat voor mij 'rust' en 'beweging' is. Rust heeft voor mij met orde en netheid te maken. In mijn schetsen loopt het uiteen van een simpele lijn tot wat organische vormen. Ik heb hierbij geprobeerd om orde en netheid terug te laten komen in mijn ontwerp. Komt beweging tot uiting door middel van kromme lijnen? Door veel lijnen of asymmetrie? Ik heb veel schetsen gemaakt en kwam erachter dat de dynamiek in mijn ogen het beste naar voren kwam door een beweging in de lijn zelf te creëren.

Servies: ontwerp een 5-delig servies luidde de opdracht, waarin ik mij liet inspireren door 2 stijlperioden. Ik heb gekozen voor de strakke lijnen en eenvoud van de Stijl in combinatie met de vrijheid en kleurrijke abstractie van het Abstract Expressionisme. Na veel schetsen is de Stijl terug te zien in de basisvormgeving, waarbij ik het Abstract Expressionisme terug laat komen in het uiterlijk. Het servies is zelf ontworpen en uitgewerkt in papier en verf.

Studentenkamer: een vrije opdracht om een ontwerp van de 1e etage van een studentenhuis te ontwerpen. Er dient een zit/studeerkamer en een slaapkamer van in totaal 16 m² in te komen, een overloop met trapgat en een gezamenlijke keuken. Het idee om er een erker in te maken schoot mij gelijk te binnen. Dit idee komt voort uit de oude huizen waar vaak een erker aan de voorzijde van het huis is geplaatst. Ik heb gezocht naar een handige indeling om de ruimte optimaal te benutten en er een prettige leefomgeving van te maken. In het interieur is er een onderscheid tussen privacy en openbaar en heb ik er 2 stijlen in terug laten komen. Minimal Art uit zich in het interieur door neutrale kleuren die afhankelijk zijn van het materiaal, zoals hout, wat een mooie tegenstelling vormt met de hoeveelheid kleur van het Expressionisme.
8 februari 2018
Ontwerpen & Ontwerpers
Het uitgangspunt voor de opdracht was het bestaande gebouw het 'Arcam' in Amsterdam. De opdracht: geef het gebouw een nieuwe functie. Na de analyse van het pand heb ik het concept Organic opgesteld. Dit concept heb ik gekozen met de gedachte om mensen bewuster om te laten gaan met de omgeving en met de voeding. Binnen mijn concept worden de bezoekers betrokken bij de producten zelf en staat groen centraal.

Het Arcam wordt omgetoverd tot een openbare kas waar de bezoekers zelf de kruiden en groenten kan ervaren, oogsten en eventueel onderhouden. Naast het feit dat men de producten zelf kan oogsten, is het ook mogelijk om er gerechten mee te bereiden in de keuken.

Op het kadeniveau bevindt zich een keuken waar de bezoekers gebruik kunnen maken van de basisbenodigdheden, zoals pannen, bestek en basis ingrediënten. Ook bevindt de voorraadruimte zich op het kade niveau waar tevens een koeling aanwezig is. Verder wordt deze verdieping aangevuld met diverse zitplaatsen en toiletten.
Bij binnenkomst op straatniveau bevindt zich een balie voor ontvangst en voor het afrekenen van gekochte producten. De verdieping wordt ingevuld door verscheidene Green Wall’s waar de kruiden en groenten in gekweekt worden, die zich aan de lange glaswand bevinden. Achter de balie bevinden zich de toiletten en kapstokken. Verder komt er aan de lange dichte wand komt een schoonmaak plek om de kruiden en groenten schoon te maken. De linkerzijde bij binnenkomst wordt een groene muur die wordt ingevuld met verschillende soorten groen.

Op de bovenste verdieping is de lange dichte wand een groene muur die wordt ingevuld met verschillende soorten groen. Ook bevinden zich op deze verdieping verscheidene Green Wall’s waar de kruiden en groenten gekweekt worden. De Green Wall’s bevinden zich aan de lange glaswand. Tegen de groene muur zijn er schoonmaak plekken om de kruiden en groenten schoon te maken. In het gedeelte bij de organische glazen wand boven de entree komt een lounge plek in de vorm van een grote lounge bank en een aantal hangstoelen. Achter de lift en de loungebank komen de toiletten met voorruimte. Als laatste toevoeging aan de bovenste verdieping komen er extra zitmogelijkheden in de vorm van een bar, die zich in de open ruimte voor de toiletten zal bevinden.
Om het gebouw en de verdiepingen 1 geheel te maken komt er 1 centrale trap in het gebouw. Het is een Engelse trap rondom een stalen constructie waar groen in groeit. Op deze manier zijn de 3 etages met elkaar in verbinding en versterken ze het concept.
8 februari 2018